A linkre kattintva ingyen hívható a lelki elsősegélyszolgálat. Ingyen, névtelenül, éjjel-nappal segítenek. egy vízben elmerül ember keze.

Vörösiszap napló

Az ajkai vörösiszap-katasztrófa tíz[1] emberéletet követelő ipari szerencsétlenség és környezetkárosító katasztrófa, amit az okozott, hogy 2010. október 4-én átszakadt a MAL Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. tulajdonában lévő Ajkai Timföldgyár Kolontár és Ajka között létesített, 400×600 m-es vörösiszap-tárolójának gátja. A kiömlő, több mint egymillió köbméternyi zagy elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely települések mélyebben fekvő részeit.[2] Az erősen lúgos, maró hatású ipari hulladék körülbelül 40 négyzetkilométeren terült szét, felbecsülhetetlen gazdasági és ökológiai károkat okozva a Devecseri kistérségben.

Tíz ember meghalt és a sérültek száma több mint 150 fő volt

A Torna-patak teljes élővilágát kipusztította az erős lúgos szennyeződés, valamint erre a sorsra jutott a Marcal Torna torkolata alatt fekvő része is.

A 2010. november 5-én nyilvánosságra hozott kormányhatározat a MAL Zrt.-t nevezte meg az október 4-én bekövetkezett katasztrófa károkozójának.

A magyar kormánynak összesen 38 milliárd forintba került a vörösiszap-katasztrófát követő károk helyreállítása, ebből 21 milliárd forintot a környezeti elemek helyreállítása emésztett fel. (Forrás: Wikipédia)

Rövidfilm a katasztrófáról. Hammer Éva fotóiból összeállított kisfilm a 2010. októberében történt vörösiszap-katasztrófa utáni napokról. Hammer Éva és Csapó Emma munkatársaink és Dr. Pátkai István és Buza Domonkos a MAMESZ részéről teajáratukkal segítették a segítőket.