A linkre kattintva ingyen hívható a lelki elsősegélyszolgálat. Ingyen, névtelenül, éjjel-nappal segítenek. egy vízben elmerül ember keze.

„…hogy beszéljünk egymással”

A fényképen egy söté pince kijárata látható. A kijárat felett lámpa ég, és utána látható egy felfelé vezető lépcső.

A modern társadalmakban a lelki problémák és megbetegedések számraránya, a deviáns magatartások, köztük az öngyilkosság aránya is nő, Magyarország ebben előkelő helyet foglal el még ma is a világranglistán.

Az öngyilkosságok számának növekedése miatt világszerta alakultak szervezetek a megelőzésre, hogy segítsék azokat, akik úgy érzik, önerejükből képtelenek kilábalni nehézségeikből: válsághelyzetbe jutottak.

Ilyen prevenciós, megelőző szervezetek a lelki elsősegély telefonszolgálatok, amelyek önként vállalt feladata az öngyilkosság-megelőzés, krízis-intervenció és mentálhigiénés prevenció.

A szolgálatok alapvelvei:

  • a névtelenség, anonimitás – a bizalom megőrzéséét;
  • az állandó elérhetőség;
  • a probléma-érzékenység; a beleérző támasznyújtás;
  • az élet, mint érték tiszteletének képviselete.

A telefonos munka személyiségi alkalmasságon és önkéntensségen alapul. A munkatársak célja, hogy a kritikus helyzeteket megelőzzék, a bajba jutott embert hozzásegítsék problémái megoldásához.

Magyarországon az első telefonszolgálat 1970-ben alakult, ma 36 működik az országban, Magyarország és a magyar lakta területekről elérhető, és hívása ingyenes.